09-03-2015 – Joodse herdenking Wagenborgen
Datum: 9 maart 2015
Titel: Joodse herdenking Wagenborgen
Locatie: Joods Monument Wagenborgen
Georganiseerd door: Anne Koopmans
Op 9 maart is de jaarlijkse herdenking bij het Joods monument op het voormalig terrein van Psychiatrisch Ziekenhuis Groot-Bronswijk in Wagenborgen gehouden. Tijdens de herdenking werd er opnieuw stilgestaan bij het feit dat op maandag 9 maart 1943 om 10:50 uur, vier joodse bewoners van de Stichting werden weggehaald. Via Westerbork reisden zij naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen, om daar vrijdag 13 maart bij aankomst te worden vergast. Op 9 maart werden: Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot herdacht.
Dit werd gedaan door een aantal korte toespraken, het voordragen van gedichten, met het noemen van de namen van de slachtoffers en het leggen van bloemen bij het monument.
(Foto’s: Hille Eppinga)
20-03-2015 – Fietstocht WOII OBS Schuilingsoord
Datum: 20 maart 2015
Titel: Fietstocht OBS Schuilinsoord
Locatie: Zuidlaren
Inhoud: Fietstocht t.a.v. groep 8, OBS Schuilingsoord. Vele ‘Zuidlaren locaties’ waar ten tijde van WOII een gebeurtenis heeft plaatsgevonden worden op de fiets bezocht.
Georganiseerd door: Dennis en Yvonne Meijeringh i.s.m. Cie. Erfgoed Lentis leden
20-03-2015 – Opening expositie Dennenoord (en Zuidlaren) in WOII
Datum: van 20 maart 2015 t/m 31 mei 2015
Titel: Dennenoord in WOII
Locatie: Bouwbedrijf E026 (v.m. Timmerbedrijf), locatie Zuidlaren
Inhoud: Erfgoed expositie over de tweede wereldoorlog op Dennenoord (en Zuidlaren), in het voormalige Timmerbedrijf, op het ‘ Dennenoord’ terrein.
Verteld door: Hille Eppinga, voorzitter Erfgoed Lentis
31-03-2015 – Presentatie boek: Over de kook
Datum: 31 maart 2015
Titel: Over de kook
Locatie: De Schakel (Centrale keuken)
Inhoud: Boekwerk in opdracht van het Facilitair Bedrijf n.a.v. sluiting keuken.
Verteld door: Hille Eppinga, voorzitter Erfgoed Lentis
Het boekje Over de Kook gemaakt in opdracht van het Facilitair bedrijf wordt gemaakt en uitgegeven naar aanleiding van het sluiten van de keuken. Rense Schuurmans en Monique Huizer werken hierin nauw samen. Op 29 januari 2015 werd de afsluiter van de stoomketel van de keuken van Lentis symbolisch dicht gedraaid. Daarmee kwam er een einde aan 120 jaar een eigen keuken op het Dennenoord terrein. Over de kook vertelt het verhaal van die 120 jaar. Het laat duidelijk zien dat de ontwikkelingen in de keuken onlosmakelijk zijn verbonden met de ontwikkelingen in de psychiatrie. Inzichten op het gebied van gezondheid en zorg bepaalden en bepalen de richting en de inrichting van de keuken. Het boek vertelt ook een ander verhaal, het verhaal van de medewerkers van de keuken. Dat is het verhaal van vakmanschap, inzet, betrokkenheid, beroepstrots, een warm hart voor voeding en oog voor de patiënt. Dat laatste blijkt wel uit de zorgvuldig bewaarde handgeschreven brieven van patiënten. Die vonden ook een plek in dit boek.
12-09-2015 – Open monumentendag
24-10-2015 – Herdenking Salem brand
Datum: 24 oktober 2015
Titel: Herdenking Salem Brand
Locatie: Algemene Begraafplaats Wagenborgen
Georganiseerd door: Hille Eppinga
Op 24 oktober 2015 was het 45 jaar geleden dat een hevige brand 16 levens kostte in het vrouwenpaviljoen Salem, van Groot Bronswijk te Wagenborgen. Deze ramp staat in het collectieve geheugen van Wagenborgen gegrift.
Deze tragedie is herdacht door Lentis (GGZ) samen met familieleden, oud medewerkers, cliënten en bewoners van het dorp Wagenborgen. Gerard Koorman als afgevaardigde van de Raad van Bestuur Lentis, refereerde aan de heldhaftige inzet van het personeel van Groot Bronswijk, de dorpsbewoners en de lokale en regionale brandweerkorpsen. Hij merkte op dat de verslagenheid en het onuitwisbare verdriet over de ramp nog steeds erg groot is bij de naaste familieleden van de omgekomen patiënten en de medepatiënten, maar ook nadrukkelijk bij de medewerkers van Groot Bronswijk en de hulpverleners die dit hebben meegemaakt.
De Gemeente Delfzijl was vertegenwoordigd door de loco burgemeester Jan Menninga en de wethouder IJzebrand Rijzebol. Jan Menninga memoreerde dat het goed was dat er zovelen bij de herdenking aanwezig waren. De oud burgemeester Rudi Boekhoven van de toenmalige gemeente Termunten had hem naar aanleiding van de herdenking een mail gestuurd. Die maakte de brand mee toen hij net twee maanden burgemeester was, 29 jaar oud, de jongste burgemeester in Nederland. De brand heeft op hem een onuitwisbare indruk gemaakt. Boekhoven spreekt over een immense vuurzee, brandweermensen uit de gehele omgeving die proberen te redden wat er nog te redden viel en over de bovenmatige krachtsinspanningen van velen. De Wagenborger commandant van de brandweer Noordhoek en zijn manschappen probeerden ondanks aanvangsproblemen hun uiterste best te doen. De ladderwagen uit Winschoten schoot te hulp. Hij ziet nog de radeloze patiënten die naar binnen vluchten omdat ze dachten dat het daar veiliger was.
Anne Koopmans las de namen voor van de 16 omgekomen patiënten, en er werd een minuut stilte in acht genomen.
De brandweer werd vertegenwoordigd door de commandant van de brandweer Eemsdelta Siske Klaassen en twee oud brandweermannen van de brandweer in Winschoten, zij legden een bloemstuk bij het monument, evenals Jan Menninga en IJzebrand Rijzebol.
Door familieleden van omgekomen patiënten werden bloemen gelegd bij het monument, evenals door oud medewerkers en dorpsbewoners en anderen.
Gerard Koorman en Hille Eppinga hebben een krans gelegd namens Lentis.
De ladderwagen uit Winschoten die indertijd te hulp schoot, de “Ome Dirk “ is door een groep oud brandweermannen in Winschoten gerestaureerd, de ladderwagen stond geparkeerd bij de Open Poort. Een zichtbaar en aanraakbaar symbool van de brand in Salem.
In de Open Poort was in de kleine zaal een sfeervolle expositie ingericht door Anne Koopmans, daar konden familie van omgekomen patiënten en andere bezoekers kijken naar foto’s en persoonskaarten van de omgekomen patiënten en kwamen ook de gesprekken over de slachtoffers opgang. Dat gebeurde ook in de grote zaal en was er alle gelegenheid voor familieleden om met oud medewerkers van Salem Groot Bronswijk van gedachten te wisselen en vragen te stellen. Prangende vragen die soms al jaren bij de familie leefden en waar in het gesprek een antwoord op kwam.
01-12-2015 – Presentatie boek: Dennenoord Getekend voor Zorg
Datum: Dinsdag 1 december 2015
Evenement: presentatie van het boek ‘ Dennenoord Getekend voor Zorg’ door Rense Schuurmans & Monique Huizer
Locatie: Schouwburgzaal de Kimme