1898-01-30/02/06 – Fragment uit weekverslag Dennenoord
Fragment uit het weekverslag van 30 januari 1898 t/m 6 februari 1898, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven
- Schokkend nieuws: de afgelopen week was zeer rijk aan gewichtige gebeurtenissen:
- 2 verlovingen van het personeel
- 2 onverwachte sterfgevallen
- 2 pogingen tot zelfmoord
- 2 klachten over mishandeling van personeel
- Personeel:
- Allereerst zij vermeld dat de derde verpleger welke voor een paar weken het diploma behaalde en nu blijkt een relatie naar een hulpe te hebben voortgezet.
- Welmers heeft zich met de Keukenmoeder T. Hamstra verloofd en wil met T. Hamstra trouwen en Welmers zou gaarne magazijnmeester willen worden en een aparte woning betrekken om verder verblijf in de keuken onmogelijk maken.
- Wat Zwart en Marie de Jonge betreft zal vermoedelijk de beste uitkomst wezen dat Marie hare betrekking opzegt.
- In den toestand van Reintje Westra is eenige verbetering waar te nemen. Zij is nog zeer zwak en nu en dan niet helder van geest maar de koorts is zoo goed als geweken en het voedselgebruik is vrij voldoende.
- Bertha Hogendorp verlaat het bed een groot deel van den dag, maar heeft den arbeid nog niet hervat.
- C. Wijma is een paar malen op geweest maar nog te zwak voor het werk.
- Met R. Hamstra is dit eveneens het geval.
- In paviljoen 6 is moeder Hempenius nog steeds alleen met de noodhulp dienstbode. Het bezoek van juffrouw Buwalda in Groningen heeft geen resultaat opgeleverd een paar geschikte dienstbodes waren niet te vinden.
- Gebouw en Terrein: door den storm zijn van de nieuwe paviljoenen vrij veel pannen afgewaaid.
- Gezondheidstoestand patiënten:
- Een onze oudste patiënten oud 80 jaar die gedurende korten tijd last van bronchitis had vertoond overleed onverwachts zaterdagmorgen.
- Diezelfde avond ontviel ons Boukje die met influenza te bed lag.
- Bijzonderheden:
- Tammo Klaassens die 6 mei 1897 hier opgenomen werd met het waanidee dat hij een dier in het lichaam had dat hem benauwde liet reeds spoedig die ziekelijke voorstelling los. Verklaarde niets meer te voelen en werkt genoeg mee en was blijkbaar zeer opgeruimd. In december ging hij met verlof naar huis. Na enige tijd bleek dat hij het waanidee slechts schijnbaar losgelaten had om weg te komen, weer in zijn oude klacht vervallen was en verscheiden mensen bezocht om door operatie van het dier bevrijd te worden. Vrijdag morgen kreeg ik daarvan bericht van zijn ouders. Om 12 uur zond ik Vader Nicolai en Zwart naar Groningen om den patiënt af te halen. Deze troffen den lijder aan in zijne woning die hun de hand gaf doch plotseling begrijpend wat de bedoeling van het bezoek was een groot broodmes dat op de tafel lag, greep door dit rond te zwaaien ruim baan maakte en een achterdeur uitvloog. Schoon nagezeten ontkwam de lijder. De hulp van de politie werd toen ingeroepen maar deze kon de patiënt ook niet vinden. Onverrichterzake kwam het personeel toen thuis. Zaterdag middag werd een telegram van de politie ontvangen, dat Klaassens aangehouden was, waarop het personeel wederom naar Groningen om den lijder af te halen.
- Omtrent de patiënt Sake die blijkbaar weinig waarde aan het leven hechtte, had vader Nicolai aanwijzing gegeven den patiënt naar de waakzaal over te plaatsen. Deze talmde daar een dag mede. Den volgende morgen werd Sake gevonden met een doek stijf om de keel gebonden met blauwe gelaatskleur. Gelukkig werd deze poging tot zelfmoord bijtijds verijdeld.
- De klacht over Marten Kooi die was geslagen door den patiënt Marten de Rijk die beweerde door Kooi geslagen te zijn. Daar de juistheid van deze bewering niet gebleken was werd de familie die er ook over geschreven had gerustgesteld.
- De klacht over oneerlijkheid betrof de verpleger de Jong sinds kort hier werkzaam, en die maandag 1 maart vertrokken zou. Geconstateerd was dat hij schoenen droeg van een patiënt toe behoorend en een hemd. De naam was er uitgehaald. Nadat ik mij van de ernst overtuigd had heb ik de Jong te kennen geven dat hij morgen dinsdag de Stichting te verlaten had.
- Geestelijke verzorging: op zondag 30 januari trad hier Ds. Drenth op en woensdag bezocht Ds. Zahn de Stichting en ’s avonds werd in de consistorie eene vergadering gehouden van mannelijke en vrouwelijke leden, 3 doop leden der Gereformeerde kerk. Naar aanleiding van het feest dat daags te voren dat door de Classis van Assen toestemming was gegeven tot weder oprichting der Gereformeerde Gemeente te Zuidlaren. Tot ouderling werd benoemd Buwalda en tot diaken J. de Boer.
- Afzondering: de patiënt Kort die zaterdag avond hier aankwam, wordt wegens woestheid een paar malen afgezonderd.
- Plaatsing: de familie van mej. Kruit had eerst te Veldwijk plaats gevraagd 2e klasse. Te Veldwijk was geen plaats. Toen verlangde men plaatsing te Dennenoord doch onder betere condities. Met het oog op plaatsgebrek te Veldwijk meende ik patiënte niet te moeten afwijzen en beloofde patiënt op dezelfde wijze te zullen verplegen als te Veldwijk de 2e klasse (contract werd geteekend voor 3e klasse) behandeld wordt tegen de dezelfde verpleegkosten, onder voorwaarde evenwel dat mocht een en ander besparing opleveren of de goedkeuring van het Bestuur niet wegdragen patiënte naar de 2e klasse te Veldwijk overgeplaatst zou kunnen worden zodra daar plaats was.