Header - Personeelskrant DNO

1977-01 – Personeelskrant Dennenoord – 5e Jrg. No. Januari

blz. 2 – Redaktioneel – Bibliotheek

Redaktioneel

Dit nummer staat in het teken van de naderende verkiezingen voor de ondernemingsraad. Gezien de resultaten van de enquête zal er een grote opkomst zijn. Tevens blijkt dat er niet altijd duidelijkheid is t.a.v. de doelstelling van de ondernemingsraad. Partijen maken zich om elkaars zetels af te snoepen. Leest U maar!

’t wel een heel lang verhaal geworden, maar het is wel zinnig om een verslag van een vergadering van de leerlingenraad te publiceren.

In ieder geval kunt U van alle emoties bekomen via uit-gezellig. U weet het nu: mocht U gelijk doorgaan van werk naar feest, parkeer Uw auto zorgvuldig.

Voor de liefhebbers publiceren we onze verhalen over leke dokters op zee. De moeite wel waard, evenals hetgeen geschreven is i.v.m. het afscheid van bekende persoonlijkheden.

Plezier ermee!

blz. 3 – Sociale uitkijkpost

Sociale uitkijkpost

blz. 4 – Vaarwel…

Schoonbeek – vaarwel

Voorjaar 1963 zou er in de meubelmakerij van Dennenoord een nieuwe medewerker komen. Toen collega’s wat gingen ‘vissen’ wie dat wel zou gaan worden, bleek het een zekere Jan Schoonbeek te zijn. Dat was ook het enig zekere, want z’n beroep leek moeilijk te omschrijven. Hij was, aldus de geruchten, niet zomaar een meubelmaker. De conclusie was vrij snel getrokken. Het zou wel een man van 12 ambachten zijn, en de rest van het spreekwoord moesten we maar afwachten.
En toen kwam dus Jan Schoonbeek. Dagelijks per fiets uit Tynaarloo, en altijd, weer of geen weer, exact op tijd. Een man, die inderdaad 12 (misschien wel meer) ambachten beheerste, en daardoor, een veelzijdigheid liet zien, waar menigeen stil van werd. Een man ook, die de industriële wereld heeft ervaren in een tijd, die in vrijwel alle opzichten afwijkt van onze hedendaagse ervaringen.
Het is duidelijk, dat iemand met een zo brede kennis en ervaring en een grote mate van precisie, accuratesse enz. niet lang op één plek blijft zitten, want zoiets valt (in positieve zin) op.

Jan Schoonbeek

Binnen de arbeidstherapie ontstond nl. de behoefte aan een functionaris, die het magazijn zou moeten beheren, en tevens de schakel zou vormen tussen arbeidstherapie en industriële opdrachtgevers. Anders gezegd: Beheerder van een ‘kruispunt’. Nu wil het op een kruispunt nog wel eens spannend zijn, en ook op dit kruispunt was inderdaad de nodige spanning. Een ogenschijnlijk vrij simpele medische ingreep leek een tijdelijke onderbreking van het werk te zullen betekenen, maar helaas, dat pakte anders uit.
Op een bewonderenswaardige wijze heeft Schoonbeek de ene na de andere operatie ondergaan.
Bij zijn terugkeer was het duidelijk, dat de functie aangepast zou moeten worden aan de lichamelijke omstandigheden.
In de sector actievere therapie voelde men behoefte aan een deugdelijk registratie systeem v.w.b. de materiaal aanvrage en verstrekking door en voor therapie afdelingen. We kunnen rustig stellen dat het toen ingevoerde systeem, (intern spreekt men van ‘de groene kaart’) door Schoonbeek is opgebouwd en op het huidige peil gebracht.
Dit systeem, bedoeld als administratieve ondersteuning van het therapie app. is binnen onze vereniging als ook in de regio werkelijk uniek te noemen, en dwingt dan ook allerwege respect af, van deskundigen op dit terrein.
Het is dan ook werkelijk meer dan zomaar een gezegde, als we zeggen: Schoonbeek, hartelijk dank voor uw grote inzet en uw bijdrage aan het goed functioneren van een stukje ‘Dennenoord’.

Bijstuurder

Dag, meneer De Vries

De Vries, een man die we allemaal kennen, gaat ons verlaten, wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd; we hopen dat hij kans krijgt daarvan te genieten.
Jarenlang heeft hij zijn diensten bewezen in de eetzaal (zie foto).
Over het feit dat hij hier eerst een ander beroep uitoefende, en nog meer, vertelt zijn collega:

Redaktie

Nu alweer ± 32 jaar geleden, op 11 juni 1945, begon de heer H. de Vries, nu werkzaam in de eetzaal, z’n arbeid in de toenmalige bakkerij van ‘Dennenoord’.
Komende uit het bedrijfsleven, toen rechtstreeks uit de bakkerij van de heer Heuvingk, was hij al ‘goed doorkneed’ in het vak.
Hoewel wat geregelder dan in ’t particuliere bedrijf, moest er ook in onze bakkerij hard en goed gewerkt worden. Hoge temperaturen en een hoog arbeids-tempo. De grote hoeveelheden brood, roggebrood, koek, koekjes enz. eisten wel de voortdurende aandacht op.
Een vrije zaterdag was er niet bij, ’s morgens werd het brood voor de zondag gebakken en ’s middags van 2-4 uur was er dan de broodafgifte in de winkel.
’s Zondagsavonds moest de oven alweer gestookt worden om de temperatuur hoog genoeg te kunnen krijgen voor het bakken op maandagmorgen. Zo waren we konstant met het werk bezig, en moesten we heel goed op elkaar ingespeeld zijn. De Vries was een harde werker, die bijna nooit verzuimde, maar eens…
Op een morgen, terwijl de machines al draaiden, moest er wat meel van de zolder gehaald worden. De Vries gunde zich geen tijd om de lastige trap af te lopen, maar… sprong, en brak z’n been. Eerst nog ’t werk afgemaakt en toen pas naar de dokter, wat inhield, 6 weken rusten, een bijna onmogelijke eis voor deze man. Maar ook die tijd was nuttig. De Vries z’n interesse gaan uit naar kerk en samenleving, en nu had hij de tijd om te lezen en te praten met allerlei bezoekers.
Men wist hem te vinden voor verschillende aktiviteiten, en nu z’n leven minder gejaagd is als ten tijde van de bakkerij, stelt hij zich steeds beschikbaar. Z’n sociale bewogenheid was tijdens de jaren ’40-’45 al bekend.
Bij de boeren kreeg hij clandestien nog wel eens wat los, wat dan weer bij anderen belandde. Dat liep wel een spaak, en leverde hem een weekje logeren in Veenhuizen op voor her-opvoeding toen.
En nu is er straks weer een belangrijk deel van z’n leven verleden tijd.

Moge het hem gegeven zijn, z’n vrijheid die in zicht is te vullen met de bezigheden, die hem zo na aan ’t hart liggen.

Een man van daad
En van maar weinig praat
Met veel erg goede kwaliteiten
En maar weinig rariteiten
Toch laaide de discussie wel een ten top
En wond hij zich geweldig op
Van de oude garde der calvanisten
Kwam hij in de clinch met modernere aktivisten
Was hij dan geen aktivist?
Weet maar dat hij z’n weetje wist
De Vries, bedankt voor je warm betoog
Dat er meestal niet om loog
Zo bleef de geest geïnspireerd
En hebben we van elkaar geleerd!

blz. 5 – Denk om Uw auto! – Sesam, open U!

Dank

Voorbij. Wat is voorbij. Onder mijn laatste werklijst heb ik gezet: ‘Dit is het einde, dat doet de deur dicht’. Maar mensen de deur ging pas open op die 6de januari. Geweldig allemaal. Er schiet mij het spreekwoord te binnen ‘Waar het hart vol van is, loopt de mond van over’. Maar dat is in ons geval helemaal niet waar, want ons hart is boordevol van alles. De woorden die dat zouden moeten vertolken, komen mij niet over de lippen. Daar kunnen wij geen woorden voor vinden. Wat een dag. In het Hoofdgebouw en ergens anders. In het Vormingscentrum. Geweldig, geweldig. De toespraken, de vele cadeaus en vooral uw aanwezigheid. Een dag om nooit te vergeten. En wees er allen van overtuigd dat wij hier nog vaak aan denken. Allen dan ook heel, heel hartelijk bedankt die dit alles voor ons mogelijk hebben gemaakt.

Met hartelijke groeten,
F. Driesens en echtgenote

Excursie

Hoogezand, 3-1-’77

Geachte redactie,
Naar aanleiding van een excursie naar een geriatrisch paviljoen van de groep september opleiding B, werd het volgende gedichtje gemaakt:

Zonder dat scherven vielen
gooiden wij blikken door het raam.
Niemand kenden wij bij naam.
Eén zat in een stoel met wielen.

Twee anderen – los van hun zielen –
flankeerden zittend een wit schort,
kregen om beurten van een bord,
wat brood, waarvan de kruimels vielen.

Gezichten wiegden heen en weer,
als lichte plekken op het behang.
Niemand had bij iets belang.

De groep, geleid door een meneer,
zei, net als ik, een tijdje niet meer.
Een stille slinger krijgt vervang.

Specht

Wij zetten onze auto op een daarvoor bestemde plaats

De laatste tijd komt het herhaaldelijk voor, dat auto’s langs de kant van de weg op gazons en grasstroken geparkeerd staan. Waar dit veelvuldig gebeurd, wordt een duidelijk zichtbare schade toegebracht aan het plantsoen. Vooral in deze tijd met afwisselend vorst en dooi is de grasvegetatie bijzonder kwetsbaar.
Daarom een vriendelijk verzoek (er van uitgaande dat het tot nu toe niet met opzet gebeurde), zet uw auto op een daarvoor bestemde plaats, en dat is de dichts bijzijnde parkeerplaats, of langs de kant van de weg. Voor mensen die ’s avonds of ’s nachts hun auto op het terrein hebben, geldt, om moeilijkheden te voorkomen bij sneeuw- en gladheidsbestrijding.

S.Z.

‘Sesam, open U’

Zeer binnenkort wordt de ’toegangspoort Oost’ bij de ‘Bosrand’ gesloten voor het autoverkeer, middels een inzit paal. Het zal dan niet meer mogelijk zijn om per auto ‘Dennenoord’ te bezoeken of te verlaten via het ‘bospad’.
Voor fietsers, brommers, en wandelaars blijft deze mogelijkheid wel.
Tot deze maatregel, is in overleg met gemeente besloten, mede omdat het ‘bospad’ via ‘Dennenoord’ als doorgangsweg Westlaren-Zuidlaren fungeerde. Ook bezoekers en medewerkers maakten gebruik van deze toegang, die vooral voor de bewoners van ons ziekenhuis grote betekenis heeft als toegang naar het dorp. Deze ondervinden dan ook veel hinder van het autoverkeer (stof en waterplassen). Enkele diensten en bedrijven zoals brandweer, politie, de boerderij en de plantsoendienst, krijgen de magische formule in de vorm van een sleutel, waardoor in een noodgeval de poort zich voor hen wel opent.

S.Z.

blz. 6 – Gaat U ook stemmen?

Om in het komend personeelsblad enige aandacht te besteden aan de O.R.-verkiezing op 1 maart a.s., heeft de redaktie besloten een kleine enquête te houden.
Twintig personeelsleden uit verschillende categoriën, hebben we een enquête formulier toegezonden, waarvan zestien werden terug ontvangen.
Daarin werden deze vragen voorgelegd:

Gaat U stemmen ten behoeve van de Ondernemingsraad?
Zo ja: waarom? / Zo nee: waarom niet?
(In Uw antwoord graag verwerken hoe U het nut ziet van de O.R.)

Gaat u ook stemmen?

  • Ja: In eerste instantie zijn Ondernemingsraden ingesteld door de minister, dus verplicht. Om dit nu wat waarde te geven, naar jouw inzicht, is het nodig dat je gaat stemmen, om zodoende jouw mensen te liezen, die jouw belangen kunnen behartigen.
  • Ja: men kan de problematiek van de werknemers via de O.R. aan de direktie voorleggen. Dit is in mijn ogen al een hele vooruitgang t.o.v. een aantal jaren terug, waar dit toen niet mogelijk was. Om deze reden zou ik dus voor een O.R. zijn. De doelstelling van de O.R. concentreerde zich meestal op de verplegende sector. De leden, die uit de andere sectoren komen, hebben wel eens moeite zich in de specifieke problemen van de verpleging in te leven. Daarom staan dan die leden er wat sceptisch tegenover. Volledigheidshalve zou ik nog willen opmerken dat het Resumé de laatste tijd zeer summier wordt opgezet, misschien kan er in de toekomst iets aan gedaan worden. Een bezwaar is wel dat alle voorbesprekingen c.q. vergaderingen van de O.R. overdag worden gehouden, dit kost veel tijd en geld.
  • Ja: Het instellen van de Ondernemingsraden heeft lang geduurd en heeft binnen zijn korte bestaansperiode zijn nut in diverse problemen duidelijk bewezen. Daarom al zijn we eigenlijk met ons allen ‘verplicht’ de continuïteit van de O.R. te stimuleren. Dit kunnen we o.a. realiseren door als werknemer van het instituut te gaan stemmen. Via procedure hebben we dan enige ‘inspraak’ in de samenstelling van de O.R., waarbij we dan tevens mee werken aan de realisering van een zo optimaal mogelijke functioneringsvorm: iets, dat langzaam zal moeten worden opgebouwd. Wanneer een ieder de belangrijkheid van de O.R. binnen het instituut onderkent, zal het een kleine moeite blijken zijn/haar stem op de persoon van zijn/haar keuze uit te brengen.
  • Ja: Het lijkt me een goed idee, om de beleidszaken van ons ziekenhuis van twee zijden belicht te zien.
  • Ja: Omdat ik iedere poging om van onderaf invloed te kunnen uitoefenen op beslissingen van hogerhand van harte toejuich. Je hebt mensen op ‘Dennenoord’, die met het funktioneren van de Ondernemingsraad het instituut ‘Ondernemingsraad’ weggooien. M.i. ten onrechte. Ik hoop dan ook van harte dat de vernieuwde wet op de Ondernemingsraden binnen afzienbare tijd in werking zal kunnen treden, zodat de raad meer inhoud aan haar taak zal kunnen geven dan tot nu toe mogelijk is. Ik wil mijn mede-medewerkers opwekken hun verantwoordelijkheid te tonen door op 1 maart te gaan stemmen. Tot slot nog dit: stem niet automatisch op de leden van Uw vakbond, maar stem op die mensen van wie U denkt dat ze de Ondernemingsraad daadwerkelijk inhoud kunnen geven. Stem bewust, ook in de tuin van de buurman staan waardevolle planten.
  • Ja: Uit loyaliteit t.o.v. het bedrijf.
  • Ja: Via de Ondernemingsraad kan namens het gehele personeel invloed worden uitgeoefend op het wel en wee van ons ziekenhuis. Dat is beter dan dat een enkeling het zou doen. Laat de nieuwe Ondernemingsraad zich echter nog wel eens bezinnen op de voorlichting aan degenen, die op haar gestemd hebben!
  • Ja: Het is een stap in de richting van een grotere democratie in ons ziekenhuis. Bovendien is het één van onze rechten, wanneer je daar geen gebruik van maakt, heb je ook geen recht van spreken.
  • Ja: De Ondernemingsraad is een vertegenwoordiging van de werknemers, de raad dient de belangen van de werknemers te behartigen. Ik zal dan ook op die mensen stemmen, die volgens mij onze belangen zo goed mogelijk behartigen, en de voorstellen of wensen van de werknemers ook zo goed mogelijk weten te verdedigen m.a.w. de juiste man/vrouw op de juiste plaats.
  • Ja: ik zie het nut tot dusverre er van in, dat dankzij de Ondernemingsraad en het personeel een goed beleid kan en mag worden gevoerd. Omdat een gezonde werkkring altijd wel op zijn plaats is. Mijn advies luidt daarom ook: problemen? Ondernemingsraad nemen.
  • Ja: Door te stemmen kan ik er aan meewerken dat de samenstelling van de O.R. wordt zoals naar mijn mening voor Dennenoord gunstig is. Het nut zie ik in ‘Inspraak‘ tevens verantwoordelijkheid. Deze zaken zijn in deze tijd aanvaardbaar, en zeer nuttig, vind ik, dat niet alleen een bepaalde groep (leidinggevenden) de diensten nog uit maken, maar in samenwerking met de O.R.
  • Ja: De O.R. lijkt mij zinvol te kunnen funktioneren.
  • Ja: Ik stem op bepaalde kandidaten voor de O.R. die m.i. principieel en vakbekwaam hun achterban zullen vertegenwoordigen.
  • Ja: Ik ga stemmen ten behoeve van de Ondernemingsraad, omdat het volgens mij belangrijk is dat er een Ondernemingsraad is, omdat ze allerlei problemen, voorstellen van het personeel in vergadering nemen. En die misschien gaan veranderen, zodat het personeel er misschien voordeel van kan hebben.
  • Ja: Gezien het nut van de O.R. kan ik U meedelen dat we gezamenlijk meer tot stand kunnen brengen. Bijvoorbeeld: er kunnen onenigheden op de snelst mogelijke manier verbeterd worden. In een O.R.-vergadering kunnen deze zaken ter sprake komen en verbeterd worden.
  • Ja: Omdat de O.R. de belangen van het personeel tegenover bestuur/directie kan behartigen. Maar ook kan functioneren in omgekeerde richting. Een O.R. is noodzakelijk voor een goed beleid in een grote onderneming. In een zo grote instelling als Dennenoord kunnen bij beslissingen niet elk personeelslid worden gehoord. Vandaar dat er een afvaardiging gekozen wordt.

blz. 7 – Verslag leerlingenraad

Verslag van de leerlingenraad van vrijdag 14 januari 1977

  • Afwezig waren met kennisgeving:
    • Thea Postma
    • Dré Bonting
    • Els v. Otterloo
    • Dina v.d Berg
    • Jennifer Lindeman
    • Dhr. Nieuwland
    • Ben de Jong
  • Als nieuw lid werd verwelkomd:
    • Jellie v.d Werf voor de groep Z.V.I.O.
  • Tevens was aanwezig Bert ten Brink, plaatsvervanger van de groep SII.
  • Totaal aanwezig waren vijftien leden.
  1. Opening:
    • Deze eerste vergadering in het jaar 1977 werd door de voorzitter Wim de Lange geopend, die tevens de hoop uitsprak dat dit jaar voor de leerlingenraad een aktief jaar mocht worden.
  2. Notulen en verslag van de vergadering op 10 december 1976:
    • Deze werden met de volgende toevoeging goedgekeurd.
    • De verspreiding van het verslag zal gebeuren als personele mededeling tevens naar de direktie en secretaris der Ondernemingsraad alsmede naar de leden van de L.L.R. zelf.
  3. Rondvraag:
    • Contacten met direktie:
      • Deze contacten bleven tot nog toe beperkt tot het aanbieden van een voorlopig reglement aan dhr. de Graaf en een briefwisseling met Zr. Risseeuw. Er zal door de secretaris een afspraak worden gemaakt met één (of meer) leden van de direktie, om een gesprek te gaan houden met enkele leden van de llerlingenraad te weten Wim de Lange, Jur van de Woude en Harrie Hartel.
    • Voorlopig reglement:
      • Gerard Beukema (namens de O.R.) vertelt dat het er best in kan zitten, dat het door ons naar voren gebrachte voorlopige reglement, bij leden van de O.R. moeilijkheden zou opleveren. Over welke artikelen is hem niet bekend. Op dit moment is het dan ook nog te vroeg hierover te praten. Er zal worden afgewacht wat de officiële reaktie van de O.R. zal zijn.
      • Er rees de vraag wat de adviserende functie van dhr. Nieuwland in zou kunnen (moeten) houden. Advies in algemene zin of enkel betreffende de opleiding. Het leek ons niet toe, dat de aanwezigheid van dhr. Nieuwland een rem zou kunnen zijn wat betreft het uiten van gesignaleerde problemen.
    • Problemen bij het halen van de handtekeningen:
      • Er wordt naar voren gebracht dat het halen van handtekeningen voor punten in de leerboekjes van B- en ziekenverpleging nogal eens leidt tot moeilijkheden. De vraag rijst of dit aan een leerling zelf te wijten is, of dat er ook andere oorzaken zijn. Soms zal het aan de leerling zelf te wijten zijn, doch er bestaan ook andere oorzaken. Zo zal het met name moeilijk zijn voor een leerling, die al twee periodes in een niet-somatische afdeling heeft gewerkt, de handtekeningen voor somatische verpleging te verkrijgen, zeker als deze pas voor het examen wordt overgeplaatst. Nu bestaat er de mogelijkheid een handtekening te halen in het gebouw. Hoeveel en welke is ons niet precies bekend. Dit wordt verder uitgezocht door Sjoukje Reyinga en Tineke Veenstra. Voorts denken wij iemand voor bijvoorbeeld twee maanden te doen ‘uitbesteden’. Een en ander ligt niet geheel duidelijk wat de mogelijkheden zijn en hierop komen we dan nog wel terug in de volgende vergadering.
    • De te copiëren brieven, binnengekomen stukken e.d.:
      • Er bestaat behoefte brieven, binnengekomen stukken e.d. te copiëren, zodat ieder lid van de L.L.R. deze kan lezen. De mogelijkheden hiervan zullen worden bezien in een gesprek met direktie.
    • Vraag van de heer Nieuwland aan de klassevertegenwoordigers:
      • Er bestaat de mogelijkheid dat in de cursusgroepen een uitleg wordt gegeven over de nieuwe CAO, door dhr. de Graaf. Dit ter mededeling aan de cursusgroepen om de behoefte hieraan te polsen.
    • Handtekening onder kinderbijslagformulieren:
      • Een probleem dat nader zal worden uitgezocht door Gerard Beukema en Anneke Heulman (beide O.R.-leden), wat precies de juiste procedure is.
  4. Antwoordt Zr. Risseeuw op een verzoek van de L.L.R. met betrekking tot de regeling voor afgesproken vrij/vakantie dagen bij overplaatsing:
    • In deze brief wordt verzocht om mondelinge contacten met de raad. Voorts vraagt zij zich af of dit een algemeen probleem is, of incidenteel. Over deze kwestie zal ook gesproken worden in het te houden gesprek.
  5. Verslag werkgroep over brochures met betrekking tot informatie over leerlingenraad:
    • Deze werkgroep heeft een gelaagde poging ondernomen om een brochure te maken waarin informatie over de R. Voorts hebben deze leden het voorstel gelanceerd om van deze werkgroep en werkgroepje Propaganda te maken, met als doel voorlichting over de L.L.R. bij nieuwe leerlingen. Dit voorstel wordt met ieders instemming aangenomen en bestaat uit de leden:
      • Joop Wibser
      • Meindert Harms
      • Thea Postma
      • Manda Spiertz
    • De realisering van de brochure wordt in afwachting van het goedkeuren der reglementen nog uitgesteld.
  6. Hoe lang mag een leerling na een ongunstige beëindiging van de pré-klinische periode gebruik blijven maken van de personeelsflat:
    • Dit probleem, de (on)mogelijkheden worden ter sprake gebracht in een contact met Zr. Risseeuw.
  7. Brief Wolfheze:
    • Vanuit dit ziekenhuis ontvingen wij de reglementen van de leerlingenraad. Pas in mei 1977 zal er verder worden bezien of en welke veranderingen er plaats moeten vinden. Enkele punten die naar voren werden gebracht waren:
      • Mogelijkheid dat stagelopers bij de L.L.R. terecht kunnen;
      • Verhoging van de vergaderfrequentie;
      • Aanwezigheid van tenminste 2/3 der raad alvorens er gestemd kon worden.
      • Mogelijkheid van instellen werkgroepjes van niet-leden met daarin een lid als vertegenwoordiger.
    • Ook kreeg Jur v.d. Woud twee brieven uit andere ziekenhuizen. Evenals Wolfheze ontvangen deze van Jur een bedankbriefje.
  8. Problemen bij overplaatsing van Arbeids- en bezigheidstherapie leerlingen:
    • Bij het hele gebeuren van deze opleidingen bestaan er moeilijkheden wat betreft het overplaatsten. Dit zou zonder duidelijke richtlijnen gebeuren. Bovendien is het zo dat een cursusgroep is samengesteld uit zowel Bezigheidstherapieleerlingen als Arbeidstherapieleerlingen, terwijl deze in de praktijk slechts op één van de afdelingen werken. Ook is er nauwelijks sprake van doorstroming, zodat je aan het eind van de opleiding beide richtingen gehad hebt. Dit probleem (problemen) zal verder worden uitgezocht en op papier gebracht. Hierover zullen zich buigen:
      • Manda Spiertz
      • Arjen Bakker
      • Tineke Veenstra
      • Jur v.d Woud
      • en waarschijnlijk Thea Postma
    • Manda Spiertz is samenroepster. We komen hier dus nog op terug.
  9. Het ‘late- en vroege dienst’ probleem:
    • Het zou nogal eens voorkomen dat zowel leerlingen als ook gediplomeerden om half acht ’s morgens de dienst beginnen, terwijl zij de vorige avond tot 23.00 uur gewerkt hebben. Om te zien, hoe vaak en waar dit voorkomt denken we aan het organiseren van een enquête om zodoende wat meer concrete gegevens te hebben over deze zaak. Hiermee gaan zich bezighouden:
      • Sjoukje Teyinga
      • Wim de Lange
      • Willem Renters
    • En ook hier zullen we ter zijner tijd op terug komen.
  10. Sluiting van de vergadering

Secretaris Leerlingenraad
H.P. Hartel

blz. 8 – Uit… gezellig!

Voor de werkers op Dennenoord

Wederom staan de verkiezingen van de ondernemingsraad voor de deur en ook de A.B.V.A. als werknemersorganisatie heeft weer een aantal mensen als kandidaat naar voren gebracht.
Wat zijn nu de beweegredenen van deze mensen om zich als kandidaat voor de O.R. beschikbaar te stellen. Voor hen zijn meerdere zaken van belang, waaronder het:

  • vergroten van de medezeggenschap uit alle geledingen van ons ziekenhuis;
  • kritisch volgen van de ontwikkelingen binnen de diverse opleidingen op Dennenoord;
  • verduidelijken van het werk van de O.R. door een goede informatie naar de achterban;
  • kritisch volgen van de verhoudingen tussen de diverse disciplines;
  • sterk maken van de O.R., samen met andere bonden.

Hoe komt nu de O.R. tot stand?

De raad is samengesteld uit diverse kiesgroepen, waarvoor een aantal mensen zich kandidaat hebben gesteld. Nu mogen er per kiesgroep zoveel stemmen worden uitgebracht, als er zetels te verdelen zijn. In totaal zijn er dertien zetels, dus mogen er net zoveel kruisjes worden gezet. Als u uw stem niet te veel wilt verspreiden, brengt u gewoon minder stemmen uit. De kandidaten die dan de meeste stemmen verkrijgen, zijn de uiteindelijke leden van de raad voor de komende periode.
Meer informatie over het een en ander kunt u verkrijgen bij:

  • Gerard Beukema, Enk-B-281
  • Joke Schriemer, N.S.V.-275
  • Harrie Hartel, Z.P.M.-297
  • Jan Hemmes, Pav. 16-361

De A.B.V.A. hoopt dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen, want zo groot mogelijke opkomst is een graadmeter van de betrokkenheid bij het werk van de ondernemingsraad. A.B.V.A. – afdeling volksgezondheid Zuidlaren NVV-Bond van personeel van overheid, gezondheidszorg en welzijn.

 

blz. 9 – Uit – De bekwame scheepsdokter

De bekwame scheepsdokter

blz. 10 – Puzzle

Oplossing puzzel vorig nummer

 

blz. 11 – Mutaties

MUTATIES

Thema-dag Geestelijke Volksgezondheid

N.C.B.O. …. O.R.

blz. 12 – Kerknieuws – Vormingswerk – Advertenties

Kerkdiensten in de ‘ONTMOETINGSKERK’

  • 6 februari, 9.45 uur: Ds. W.M. v.d Lynden, kollekte voor het Werelddiakonaat, 19.00 uur: Ds. W.M. v.d Lynden, m.m.v. ‘Young Glory Sound’ uit Zuidlaren o.i.v. Sim Noordhof
  • 10 februari, 15.30 uur: Eucharistieviering, Pastoor F. Sleegers, in het Vormingscentrum
  • 13 februari, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Ho Shuk Wun, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 20 februari, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor Youth for Christ, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 27 februari, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor de ‘Dennenoord’-gemeente, 19.00 uur Ds. J.W. Vlaanderen

 

Gevraagd

Een entrée-kaart voor de feestavond van 4 februari van iemand, die wel een kaart gehaald heeft, maar niet gaat.

Mevr. Michiel,
Enk-B

Mededelingen van het Vormingswerk

Februari 1977

  • Vrijdag 4 februari is het Vormingscentrum – wegens de tweede personeels-feestavond – gesloten voor Vormingswerk-aktiviteiten.
  • Zaterdagmorgen 5 februari worden in de grote zaal van het Vormingscentrum twee kleurenfilms getoond. ‘Carnaval’; deze film laat twee kanten zien van het carnaval; aan de ene kant een vrolijk volksfeest, aan de andere kant roept het magische krachten op. ‘Stoptrein’; een nieuwsgierige jongen zet per ongeluk de trein van Utrecht naar Amsterdam in beweging, waardoor deze zonder bestuurder of konducteur vertrekt.
    • Aanvang tien uur, s.v.p. vooraf koffie drinken op de afdeling.
  • Donderdagavond 10 februari kunt u in de grote zaal kijken naar de bekende film: ‘LOVE STORY’ naar de roman van Erich Segal. In de hoofdrollen: Ryan O’Neal en Ali MacGraw. De film vertelt het verhaal van de ontroerende liefde tussen Olivier en Jennie, die tragisch wordt beëindigd als kort na hun huwelijk, Jennie sterft aan een ongeneeslijke ziekte.
    • Aanvang half acht, in de pauze is er koffie.
  • Woensdagavond 23 februari komt de toneelvereniging ‘Internos’ uit Veendam een vrolijke avond voor ons verzorgen met de klucht: ‘Drie is teveel’.
    • Aanvang acht uur, in de pauze is er koffie

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.