Lijkenhuisje DNO

Lijkenhuisje DNO

Postadres: E006, 9471 KA Zuidlaren
Afdeling/E-nummer: ?
Bouwjaar: 1895
Bijzonderheden: afgebroken in 1962

  • 1 April 1894 – Bestek en voorwaarden, waarnaar het BESTUUR VAN DE VEREENIGING TOT CHRISTELIJKE VERZORGING VAN KRANKZINNIGEN EN ZENUWLIJDERS IN NEDERLAND, gevestigd te UTRECHT, ten dezen vertegenwoordigd, door de Heeren L. LINDEBOOM, voorzitter, wonende te Kampen, H.W. VAN MARLE, secretaris en S. Baron VAN HEEMSTRA, penningmeester, beiden wonende te Amsterdam, voornemens is aan te besteden:
    Het BOUWEN van een Administratiegebouw met twee Observatie-paviljoenen, twee afzonderlijke Paviljoenen, eene Behuizing, een Keukengebouw, een Waschhuis, een Ziekenbarak, een Lijkenhuis, een Werkplaats, een Watertoren en het aanleggen van eene Rioleering met Zinkputten, op de terreinen onder ZUIDLAREN, prov. DRENTE, kadastraal bekend ZUIDLAREN, Sectie G, No. 1575, 1750, 1753 tot en met 1766. (Klik hier voor de volledige beschrijving)
  • 1897 – Fragment uit het weekverslag van 30 mei 1897 t/m 5 juni 1897, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven
    • Geneeskundige behandeling – Lijkopening: Het voornemen bestond vrijdag van M. v.d. M. lijkopening te doen, maar door ontbinding reeds te vergevorderd was, moest daarvan afgezien worden.
  • 1910-06-29 – Fragment uit notulen Stichtingsraad
    • Onlangs is Warringa’s vrouw overleden. Op de Stichting werd de lijkkist vervaardigd. Nu wordt bij het overlijden van beambten hun lijkkisten niet in rekening gebracht, maar de vraag is of voor de echtgenooten van beambten van beambten die regel ook geldt. Zal onderzocht worden.

1911.01 – Panorama foto met linksvoor de Stichtingskerk, linksachter Lagerhout (paviljoen 10), daarachter oud Eikenstein (paviljoen 14), Achteraan de hoofdlaan de Vijverberg, rechtsboven Ruimzicht (paviljoen 18) en rechtsvoor de 1e woning van de Geneesheer-directeur. Rechtsboven (midden in het bos) is nog een glimp van het dak van het lijkenhuisje zichtbaar

  • 1929-08-05 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
    • Mededelingen Stichtingsbestuur:
      • Een officieel plaats vervanger van de Geestelijk verzorger is er niet. Bij ontstentenis leidt de magazijnmeester van der Vlugt de begrafenissen.
  • 1940.00 Fragment uit het jaarverslag 1940:
    • Naast de onderzoekingen, die in verschillende klinische laboratoria van de gestichten werden verricht, hadden verschillende werkzaamheden voor de gestichten plaats in de laboratoria van de Valeriuskliniek.
      Gedurende 1940 werden in het histopathologisch laboratorium de hersenen van 49 obducties ter onderzoek ontvangen. Van deze obducties waren 29 vn patiënten der Kliniek, 5 van de Stichting ,,Bloemendaal” te Loosduinen, 1 van de Stichting ,,Wolfheze” te Wolfheze, 2 van de Stichting ,,Vogelenzang” te Bennenbroek, 11 van het ,,Binnen-Gasthuis”, 1 van ,,Dennenoord” te Zuidlaren, benevens 1 hypofyse van genoemde Stichting.

1943.00 – Ontwerp van een lijkenhuis met aula, blijkbaar ging midden in de oorlog het ontwerpen van gebouwen (gewoon) door. E.e.a. is nooit gebouwd…

1955.00 - O.a. dhr. Tadema, hoofd van paviljoen 9 (Reehorst) en beheerder van het lijkenhuisje (later Mortuarium). Het dodenrijk, zoals hij het noemde bij zijn afscheid. Tadema was een markante man. Tijdens obducties had hij een sigaar in de mond (misschien om de geur van het lijk te verdrijven?), ondertussen stelde hij met zijn rustige optreden de verpleegsters (die verplicht een obductie moesten bijwonen voor de opleiding) gerust.

1955.00 – O.a. dhr. Tadema, hoofd van paviljoen 9 (Reehorst) en beheerder van het lijkenhuisje (later Mortuarium). Het dodenrijk, zoals hij het noemde bij zijn afscheid. Tadema was een markante man. Tijdens obducties had hij een sigaar in de mond (misschien om de geur van het lijk te verdrijven?), ondertussen stelde hij met zijn rustige optreden de verpleegsters (die verplicht een obductie moesten bijwonen voor de opleiding) gerust.

1955.01 - 60 jarig bestaan Dennenoord. Broeder Tadema (hoofd paviljoen 9, Reehorst en beheerder van het Lijkenhuisje (later Mortuarium) biedt namens het personeel van Dennenoord een cheque van ruim fl 2000,= aan, aan het Centraal Bestuur.

1955.01 – 60 jarig bestaan Dennenoord. Broeder Tadema (hoofd paviljoen 9, Reehorst en beheerder van het Lijkenhuisje (later Mortuarium) biedt namens het personeel van Dennenoord een cheque van ruim fl 2000,= aan, aan het Centraal Bestuur.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.